Mrkvovo-zázvorová polévka s noky
Mrkvovo-zázvorová polévka je jako dělaná pro tento chladný čas. Nejen, že vás příjemně prohřeje, ale také ochrání před viry a bacily, ke kterým jsme v tomto období více náchylní. Noky jsem vyrobila z rozemletého lněného a dýňového semínka, namočené pohanky a tahini. Pokud máte čerstvý koriandr, pak určitě požijte na posypání .
Co budeme potřebovat na polévku:
- 6 mrkví
- 1 cibuli
- 2-3 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- zeleninový bujón
- sůl
- olivový olej
- pepř
- 1/2 lžičky kurkumy
- citron (není nutný)
Co budeme potřebovat na noky:
- mističku namočené loupané pohanky
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce dýňového semínka
- sůl
- 1 lžička tahini
Postup:
Zapneme si troubu na 200 stupňů. Mrkev si nakrájíme na špalíčky, zakápneme olovovým olejem, osolíme a opepříme a dáme péct do měkka. Zatím co se nám mrkev peče si orestujeme cibuli, pak přidáme česnek a zázvor. Přidáme kurkumu a po minutce zalijeme trochou vývaru a ještě povaříme. Nakonec přidáme mrkev a vše rozmixujeme. Pokud máte rádi spíš kyselejší chuť, zakápněte citronem. Servírujeme se osmaženými noky , které si připravíme takto. V mixéru si rozemele si semínka, přidám namočenou pohanku i s trochou vody. Přidáme tahini a sůl. Promixujeme a necháme chvilku odležet. Hmota by měla být trochu mazlavá. Z této hmoty vytvarujeme pomocí malých lžiček malé noky, které osmažíme ze všech stran.
Dobrou chuť! Vladi