Mrkvovo-zázvorová polévka s noky

Publikovala vladi dne 16. Dec 2016

Image Mrkvovo-zázvorová polévka je jako dělaná pro tento chladný čas. Nejen, že vás příjemně prohřeje, ale také ochrání před viry a bacily, ke kterým jsme v tomto období více náchylní. Noky jsem vyrobila z rozemletého lněného a dýňového semínka, namočené pohanky a tahini. Pokud máte čerstvý koriandr, pak určitě požijte na posypání :-).

Co budeme potřebovat na polévku:

  • 6 mrkví
  • 1 cibuli
  • 2-3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • zeleninový bujón
  • sůl
  • olivový olej
  • pepř
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • citron (není nutný)

Co budeme potřebovat na noky:

  • mističku namočené loupané pohanky
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce dýňového semínka
  • sůl
  • 1 lžička tahini

Postup: Zapneme si troubu na 200 stupňů. Mrkev si nakrájíme na špalíčky, zakápneme olovovým olejem, osolíme a opepříme a dáme péct do měkka. Zatím co se nám mrkev peče si orestujeme cibuli, pak přidáme česnek a zázvor. Přidáme kurkumu a po minutce zalijeme trochou vývaru a ještě povaříme. Nakonec přidáme mrkev a vše rozmixujeme. Pokud máte rádi spíš kyselejší chuť, zakápněte citronem. Servírujeme se osmaženými noky :-), které si připravíme takto. V mixéru si rozemele si semínka, přidám namočenou pohanku i s trochou vody. Přidáme tahini a sůl. Promixujeme a necháme chvilku odležet. Hmota by měla být trochu mazlavá. Z této hmoty vytvarujeme pomocí malých lžiček malé noky, které osmažíme ze všech stran.

Dobrou chuť! Vladi


Permalink: https://veggiestime.cz/blogpost51-Mrkvovo-zazvorova-polevka-s-noky