Thajské špenátové karí s hlívou
Dnes jsem sledovala pořad S gurmánem na cestách a Anthony Bourdain v něm navštívil malajsijský Penang. Kdybych pořad měla shrnout, celé to bylo o výborném karí nebo omáčkách, které barvou karí připomínaly. Naštěstí jsem měla doma dostatek různé zeleniny, kokosové mléko, kvalitní karí a chilli, a tak nic nebránilo tomu, si ho hned uvařit.
Nazvala jsem tento recept „thajské karí“, i když vlastně nevím, co jej přesně dělá thajským. Omlouvám se, ale nejsem odborník — já to mám tak, že pokud je tam kokosové mléko, tak je to u mě thajské karí .
Teď už můžu napsat, že bylo výborné, tak jej s vámi sdílím.
Co budete potřebovat:
- 1 cibuli
- misku nakrájené hlívy
- 2 papriky (já jsem použila bílou, ale kapie by byla určitě taky moc dobrá)
- vaničku cherry rajčátek
- mističku nakrájeného pórku
- vetší misku čerstvého špenátu
- olej
- 1 lžičku Madras karí
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- 1 lžičku Garam-masaly
- 1 lžičku chilli pyré
- sůl
- třtinový cukr
- 2 lžíce Tamari
- zeleninový bujón
- 1 malou konzervu kokosového mléka (já používám z DM, je v bio kvalitě a bez dalších chemických přísad)
Postup:
Cibuli nakrájíme na plátky a na oleji orestujeme, pak přidáme koření a chilli a ještě chvilku restujeme. Přidáme 1/2 bujónu, třtinový cukr, Tamari a necháme chvíli povařit. Pak přidáme hlívu a opět vaříme cca 10 minut. Dále přidáme papriku, rajčata a pórek. Nakonec do karí přidáme špenát. Omáčku několikrát ochutnejte a podle potřeby přidejte Tamari, cukr nebo chilli. Omáčka je nejlepší po několika hodinách, kdy se všechny chutě dokonale propojí, ale tak dlouho jsme my u nás doma nečekali
Rada: nenechte se omezovat mým výběrem zeleniny; nejdůležitější je základ s kořením, bujónem a kokosovým mlékem. Co přidáte dále je už na vlastní fantazii.
Dobrou chuť! Vladi