Loading...
 

Recepty

Thajské špenátové karí s hlívou

Publikovala vladi dne 10. dubna 2016

Image
Dnes jsem sledovala pořad S gurmánem na cestách a Anthony Bourdain v něm navštívil malajsijský Penang. Kdybych pořad měla shrnout, celé to bylo o výborném karí nebo omáčkách, které barvou karí připomínaly. Naštěstí jsem měla doma dostatek různé zeleniny, kokosové mléko, kvalitní karí a chilli, a tak nic nebránilo tomu, si ho hned uvařit.
Nazvala jsem tento recept „thajské karí“, i když vlastně nevím, co jej přesně dělá thajským. Omlouvám se, ale nejsem odborník — já to mám tak, že pokud je tam kokosové mléko, tak je to u mě thajské karí :-).
Teď už můžu napsat, že bylo výborné, tak jej s vámi sdílím.

Co budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • misku nakrájené hlívy
  • 2 papriky (já jsem použila bílou, ale kapie by byla určitě taky moc dobrá)
  • vaničku cherry rajčátek
  • mističku nakrájeného pórku
  • vetší misku čerstvého špenátu
  • olej
  • 1 lžičku Madras karí
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1 lžičku Garam-masaly
  • 1 lžičku chilli pyré
  • sůl
  • třtinový cukr
  • 2 lžíce Tamari
  • zeleninový bujón
  • 1 malou konzervu kokosového mléka (já používám z DM, je v bio kvalitě a bez dalších chemických přísad)


Postup:
Cibuli nakrájíme na plátky a na oleji orestujeme, pak přidáme koření a chilli a ještě chvilku restujeme. Přidáme 1/2 bujónu, třtinový cukr, Tamari a necháme chvíli povařit. Pak přidáme hlívu a opět vaříme cca 10 minut. Dále přidáme papriku, rajčata a pórek. Nakonec do karí přidáme špenát. Omáčku několikrát ochutnejte a podle potřeby přidejte Tamari, cukr nebo chilli. Omáčka je nejlepší po několika hodinách, kdy se všechny chutě dokonale propojí, ale tak dlouho jsme my u nás doma nečekali :-)
Rada: nenechte se omezovat mým výběrem zeleniny; nejdůležitější je základ s kořením, bujónem a kokosovým mlékem. Co přidáte dále je už na vlastní fantazii.

Dobrou chuť! Vladi



Reklamy Google: