Loading...
 

Recepty

Nadívané cukety s bazalkovým pestem

Publikovala vladi dne 1. dubna 2016

Image
Tak už máme konečně jaro a s tím souvisí, mimo jiné, i levnější a větší výběr čerstvé zeleniny. Na zahrádce se pomalu probouzí bylinky, které dodají každému jídlu tu správnou chuť. Cukety na zahrádce ještě nemáme, ale než přijde doba sklizně, kdy je cuket dostatek, můžete si vyzkoušet tento můj nový recept. Příprava je rychlá, a mezitím co se cukety budou péci, si můžete udělat salát nebo umýt nádobí :-). Já jsem milovníkem domácího kysaného zelí s osmaženou cibulkou a nastrouhaným jablkem, která je skvělou přílohou k pečeným cuketám.

Pár informací o cuketě. Cuketa je nenáročná jednoletá rostlina, které se daří na českých zahrádkách. Obsahuje velké množství vody a tím tělo detoxikuje a současně napomáhá ke snížení tělesné hmotnosti. Z vitamínů obsahuje zejména vitamín A, B a C. Dále jsou v této zelenině zastoupeny minerály jako hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

Co budeme potřebovat:

  • 2 mladé cukety
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 1 vajíčko
  • 3 lžíce smetany
  • 2 lžíce strouhanky
  • mistička nastrouhaného tvrdého sýra
  • sůl
  • olivový olej
  • kurkuma
  • římský kmín


Postup:
Zapneme si troubu na 180 stupňů. Cukety si podélně rozřízneme a lžíčkou vydlabeme dužinu. Tu si pokrájíme na menší kousky a na olivovém oleji orestujeme spolu s římským kmínem, solí a kurkumou. Restujeme do té chvíle, dokud se množství dužiny nezredukuje na polovinu. V misce si mezi tím smícháme rozšlehané vajíčko, pesto, nastrouhaný sýr, smetanu, strouhanku a trouchu soli. Na vymaštěný pekáč si dáme vydlabané cukety, do nich nejdříve dáme orestovanou dužinu a na ní směs s pestem. Pečeme cca 20 minut dozlatova.

Dobrou chuť! Vladi

Tip: A jestli se vám urodilo cuket více a už nevíte co s nimi, nabízí se cuketová polévka

Reklamy Google: