Chilli-medový zapečený květák se skořicovými fazolovými lusky
Dnes jsem se nechala inspirovat receptem, ze stránek Čarujeme, jen jsem recept trochu upravila k vlastní spokojenosti.
Jako přílohu jsem zvolila skořicové lusky, pro jejich lehkost a vysoký podíl vlákniny, která příznivě působí na naše střevo. Ale pokud byste dali přednost raději klasické příloze jako jsou brambory, rýže nebo kuskus, ani tak vás tento recept určitě nezklame.
Co budeme potřebovat:
Chilli-medový zapečený květák
- 1 květák
- 1 lžička chilli pyré
- sůl
- velká lžíce medu
- 1 lžíce tamari
- 1 lžička vegety bio kvality
- olivový olej
- kmín
Skořicové fazolové lusky
- 1 sáček mražených fazolových lusků
- 1 cibule
- 1/2 lžičky skořice
- sůl
- sušenou bazalku
- olivový olej
Postup:
Květák rozdělíme na růžičky a dáme na 5-10 minut vařit s kmínem a trochu soli. Postačí pokud bude na půl uvařený. Pokud nechceme ztratit cenné vitamíny, pak doporučuji vařit na páře. Mezitím si na plech nalijeme trochu olivového oleje, tamari, chilli, med, přidáme vegetu. Vše promícháme s uvařeným květákem a dáme péct na 10 minut na 200 stupňů.
Fazolové lusky dáme do horké vody, vaříme pár minut a pak zcedíme. Do olivového oleje přidáme sůl, škořici a jak se začne pěnit, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a sušenou bazalku. Uvařené fazolové lusky také zcedíme a přidáme do pánve se skořicí a orestovanou cibulkou. Chvilku restujeme společne a hned poté podáváme spolu se zapečeným květákem.
Dobrou chuť! Vladi