Teplý salát se špenátem, celerovými hranolkami a vlašskými ořechy
Tento salát mám moc ráda a připravuji jej hlavně v zimě, kdy je nedostatek kvalitní čerstvé zeleniny.
Může se podávat jako příloha — výborný je s různými zeleninovým karbanátky, nebo jako hlavní chod. Celerové hranolky skvěle nahradí brambory a spolu s vlašskými ořechy dodají salátu výraznou chuť.
Celer je blahodárná zelenina, která se v české kuchyni často používá do polévek, omáček, bramborových salátů a pomazánek. Myslím, že její používání by mělo být časté, obzvláště když si uvědomíme, jak zdravá je.
Listy celeru obsahují velké množství vitamínu A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů C, B1, B2, B6. Z minerálních látek obsahuje draslík, kyselinu listovou, hořčík, vápník, železo, fosfor a sodík.
Co budeme potřebovat:
- velká mísa špenátu
- 1 menší celer
- 1 cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- hrst vlašských ořechů
- kurkumu
- drcený kmín
- olivový olej
- sůl
Postup:
Celer oloupáme a nakrájíme na tenké hranolky a cibuli na plátky. Obě suroviny nasypeme na plech, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů horkovzduch / 15 minut nebo až bude celer a cibule měkká. Zatím co se hranolky pečou si nakrajíme nadrobno česnek a zázvor. Do olivového oleje přidáme drcený kmín, sůl a kurkumu. Jakmile se začne koření pěnit, přidáme česnek a zázvor. Zmírníme a chvíli restujeme, pak přidáme pokrájený špenát. Až povadne, sundáme s plotýnky. Naservírujeme na talíř spolu s celerovými hranolkami a posypeme vlašskými ořechy.
Dobrou chuť! Vladi