Rajčatovo - mátová polévka
Dnes jsem pro změnu přinesla ze zahrádky rajčata, žluté lusky, hrst máty a libečku. Po včerejším vydatnějším obědě bylo třeba udělat malé odlehčení, což u nás většinou znamená polévku nebo salát. Jelikož je venku poměrně chladno vyhrála to polévka. Tato rajčatová polévka je myslím výživnější variantou než ta tradiční, která se dělá prakticky jen z protlaku. Nečekejte stejnou chuť , ale snad vás potěší.
Co budeme potřebovat:
- miska červené čočky
- 6 větších rajčat
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- olej
- hrst libečku
- hrstičku máty
- 1 lžíci agáve sirupu
- sůl
- zeleninový bujón
- 2 snítky rozmarýnu
Postup:
Cibuli a česnek si na jemno nakrájíme a orestujeme. Přidáme čočku, bujón, rozmarýn, vodu a cca 7 minut povaříme. Rajčata si spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a nakrájíme. Větší část opatrně přidáme do vařící se polévky. Dále přidáme nasekané bylinky, sůl a agáve sirup a ještě chvíli povaříme. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Aby polévka byla zajímavější přisypeme zbytek rajčat, opečená semínka (sezam, dýňová semínka, lněná semínka). Pokud máte lusky, můžete je osmahnout a také přidat do polévky.
Dobrou chuť! Vladi