Celozrnné wrapy, bylinkový hummus a falafel z červené řepy
"Mami, bylo to moc dobré", tato slova když uslyší každá maminka (a hlavně od svého náctiletého syna) určitě příjemně potěší. Dnešní recept není lety prověřený, vymyslela jsem jej prakticky dnes. Ale jelikož se nadmíru povedl, rozhodla jsem se jej s vámi sdílet.
Jak už jsem psala u minulých receptů, snažím se co nejvíce využívat dary naší skromné zahrádky. Dnes jsem si zašla pro červenou řepu, novozélandský špenát a dále jsem použila bazalkové pesto z naší vypěstované bazalky.
Pokud se rozhodnete pro tento recept, pak počítejte s časovou náročností.
Co tedy budeme potřebovat:
Wrapy (cca 6 kusů)
- 150 g - celozrnné pšeničné mouky
- 150g - žitné mouky
- 8 lžic - oleje
- 2-3 dc - horké vody
- 1lžička - soli
Postup:
Vše smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Necháme odležet cca 30 minut. Pak vyválíme tenké placky, které opečeme z obou stran na horké pánvi. Hotové potřeme máslem.
Bylinkové hummus
- miska cizrny
- 1 lžíce - pesta z medvědího česneku
- 1 lžíce - bazalkového pesta
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce - olivového oleje
- sůl podle chuti
- 1 lžíce - agáve sirupu
Postup:
Uvařenou cizrnu rozmixujeme, poté přidáváme ostatní přísady a opět mixujeme. Ochutnáme a podle chuti přidáme sůl, citrón nebo sirup.
Falafel z květáku, červené řepy a špenátu
- 1/2 květáku
- 1 červená řepa
- miska špenátu
- 2 vajíčka
- ovesné vločky
- sůl
- 1 lžička - kumin koření
- 1 lžička - etiopijské koření
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme a poté rozmixujeme. Červenou řepu na jemno nastrouháme. Špenát spaříme a také rozmixujeme. Vše smícháme ve větší misce i s ostatními přísadami. Vločky přidejte podle potřeby, stejně tak strouhánku. Měla by vám vzniknout tužší hmota, ze které vytvoříte kuličky. Ty ještě obalte ve strouhance a hned smažte.
Wrapy potřete hummusem přidejte falafel, rajčátka nebo jinou zeleninu a zamotejte. Toť dnešní recept
Dobrou chuť! Vladi