Zelné placky + hummus z červené čočky a mrkve
Pokud vám ještě zbývá trocha domácího kysaného zelí, pak zkuste tento recept. Jako přílohu jsem zvolila hummus z červené čočky a mrkve, který svou jemnou chutí skvěle doplní vydatné zelné placky.
Co budeme potřebovat na placky:
- miska kysaného zelí
- dva hrnky žitné hladké mouky
- 1-2 lžičky soli
- 1 majoránka
- 2 lžíce oleje
- 2 vajíčka
- 1 cibule
- olej na smažení
Postup:
Zelí si nakrájíme, přidáme mouku, smaženou cibulku, 2 vajíčka, majoránku, olej a sůl. Vypracujeme těsto, pokud by se moc lepilo přidejte více mouky. Z těsta vytvarujte váleček, který rozkrájejte na stejnoměrné plátky. Pomocí válečku nebo prsty vytvarujte placky a osmahněte na horkém oleji.
Co budeme potřebovat na hummus z červené čočky a mrkve:
- 3 mrkve
- 1 hrnek červené čočky
- 2 lžíce Tahini
- sůl
- olivový olej
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- šťáva z 1-2 citrónů
- 1 lžička kletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
Postup:
Mrkev uvaříme na páře. Čočku na 1 hodinu namočíme, poté scedíme. Přidáme uvařenou mrkev, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Zatím co se nám čočka s mrkví vaří, osmahneme si cibuli na olivovém oleji. Když se čočka uvaří, přidáme do ní všechny ostatní přísady spolu s osmaženou cibulkou a rozmixujeme. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte více citrónu nebo Tahini. Chuť by měla být vyvážená a velmi lahodná. Podáváme s teplými plackami nebo jako pomazánku na chleba.
Dobrou chuť! Vladi