Cibulové slané koláčky
K večeři, snídani nebo na svačinu do školy jsou tyto koláčky určitě příjemným zpestřením. I když by se mohly zdát malé, jsou dost hutné, syté a výživné, protože jsou vyrobeny z žitné mouky, ovesných vloček a chia semínek. Pokud byste chtěli více nadýchanou variantu, pak přidejte špaldovou nebo pšeničnou mouku.
Co budeme potřebovat na 12 malých koláčků:
- 1 cibuli
- olej
- 2 lžičky soli
- 2 hrnky žitné mouky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 hrnek vlažné vody
- 1 lžičku třtinové melasy
- 1 lžíce chia semínek
- 1/2 kostky kvasnic
Postup:
V zadělávací míse si smícháme žitnou mouku, ovesné vločky a sůl. Do hrnku nebo misky si dáme vlažnou vodu, ve které rozpustíme lžičku melasy a rozdrobíme droždí. Necháme nakvasit a zatím si nakrajíme na drobno cibuli. Do pánve si nalijeme olej, který osolíme a přidáme kurkumu. Když koření zpění, přidáme cibuli a osmahneme. Až cibulka trochu vychladne, tak ji přidáme do zadělávací mísy spolu s nakynutými kvasnicemi. Pořádně prohněteme. Pokud by se vám těsto moc lepilo, přidejte trochu mouky. Těsto necháme kynout minimálně 1 hodinu, poté prohněteme a opět necháme kynout ještě půl hodiny. Z nakynutého těsta vytvarujeme 12 koláčků, které dáme na pečící papír na plech. Opět necháme nakynout. Poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů horkovzduch. Pečeme 20-25 minut. Po 15 minutách můžeme zmírnit na 180 stupňů. Teplé koláčky pomažeme rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť! Vladi